Asansör yıllık muayene zorunlu mu ?

Najeti

Global Mod
Global Mod
Asansör Yıllık Muayene: Gerçekten Zorunlu mu, Yoksa Sadece Bir Dayatma mı?

Arkadaşlar, birçoğumuzun her gün kullandığı asansörler hakkında hep aynı klişeyi duyuyoruz: “Güvenlik için yıllık muayene şarttır.” Evet, kulağa mantıklı geliyor ama işin iç yüzüne baktığımızda gerçekten bu muayeneler güvenliğimizi sağlamak için mi yapılıyor, yoksa sadece bürokratik bir zorunluluk ve ticari bir sömürü düzeni mi? İşte tam burada hepimizin tartışması gereken büyük bir mesele var.

Güvenlik mi, Rant mı?

Yıllık muayene zorunluluğu, ilk bakışta “vatandaş için güvenlik” adı altında meşru görünebilir. Fakat uygulamanın pratikteki işleyişine bakınca, çoğu zaman teknikten çok kâğıt üstünde bir prosedür olduğu ortaya çıkıyor. Denetim yapan kuruluşların çoğu bu işten para kazanıyor ve asansör bakım firmalarıyla içli dışlı çalışıyor. Yani burada güvenlikten çok, bir rant zinciri ortaya çıkıyor.

Peki gerçekten soruyorum: Denetimi yapan mühendis asansöre binip aylarca kullanıyor mu? Hayır. Çoğu zaman yüzeysel bir kontrol yapıyor, raporu veriyor, kaşeyi basıyor. O zaman bu “zorunluluk” gerçekten bizi mi koruyor, yoksa sadece para mı topluyor?

Stratejik Yaklaşım: Erkeklerin Problemi Nasıl Çözmek İstediği

Erkek forumdaşların bakış açısını düşündüğümde şunu görüyorum: Daha çok mantıksal, rakamsal ve çözüm odaklı yaklaşıyorlar. Onların kafasında “Bu sistem nasıl daha şeffaf olur? Nasıl denetimler bağımsız yapılır? Nasıl aynı işi daha az maliyetle çözebiliriz?” gibi sorular var. Stratejik bir bakış açısıyla olaya yaklaşıldığında, yıllık muayene kavramı yerine sürekli dijital izleme sistemleri kurulabilir. Mesela sensörler ile her gün asansörün performansı ölçülse, sorun çıktığında anında müdahale edilse, yılda bir yapılan göstermelik kontrollerden daha mantıklı olmaz mı?

Empati Noktası: Kadınların İnsan Odaklı Eleştirisi

Kadın forumdaşların bakış açısı ise daha çok insan odaklı. Onlar haklı olarak “Benim çocuğum bu asansöre biniyor, annem, babam kullanıyor, ben güvenliğimi nasıl garanti altına alırım?” diye soruyor. Burada duygusal bağ daha güçlü. Ama işte tam da bu empatik yaklaşımı kötüye kullanan bir sistem var. “Sizi ve ailenizi koruyoruz” diyerek aslında fahiş ücretlerle sahte bir güvenlik satılıyor. Peki, gerçekten garanti var mı? Asansörlerin çoğu arıza yapmaya devam ediyor, birçok kaza hâlâ yaşanıyor. O zaman bu denetimler neden yapılıyor? İnsan hayatı üzerinden para kazanmak adaletli mi?

Devletin Rolü: Korumak mı, Kazanmak mı?

Devlet burada “zorunlu muayene” diyerek aslında işin ticari yönünü de düzenliyor. Belediyeler, ilgili odalar, mühendislik firmaları bu işten gelir elde ediyor. Burada asıl sorulması gereken şu: Devlet vatandaşı mı koruyor, yoksa vatandaştan gelir mi elde ediyor? Eğer gerçekten koruma niyeti varsa, neden denetimler şeffaf değil? Neden her denetim raporu online ve erişilebilir değil? Neden bir vatandaş kendi binasının raporuna kolayca ulaşamıyor?

Provokatif Sorular: Gerçekleri Konuşmaya Hazır mısınız?

- Eğer yıllık muayeneler gerçekten güvenlik sağlasaydı, her yıl hâlâ onlarca asansör kazası olur muydu?

- Denetim şirketleri ile bakım firmalarının iç içe olması sizce tesadüf mü, yoksa bilerek yaratılmış bir düzen mi?

- Vatandaş bu sistemden ne kazanıyor, ne kaybediyor?

- Yıllık muayene yerine dijital izleme sistemi zorunlu olsa daha mantıklı olmaz mı?

- Gerçekten güvenlik için mi bu kontroller var, yoksa “asansör mafyası” dediğimiz çıkar grupları için mi?

Forumdaşlara Çağrı: Tartışalım!

Bu konuyu tek boyutlu görmeyelim. Erkeklerin stratejik, çözüm odaklı bakış açısını da, kadınların empatik ve insan hayatını önceleyen bakış açısını da dikkate alalım. Hepimiz farklı bakış açılarından beslenerek daha adil, daha güvenli ve gerçekten vatandaşa fayda sağlayan bir sistem isteyebiliriz. Ama önce şu soruya cevap verelim: Biz gerçekten güvenliğimizi satın mı alıyoruz, yoksa kandırılıyor muyuz?

Şimdi sözü size bırakıyorum. Gerçekten yıllık muayene zorunlu mu olmalı, yoksa bu sistem tamamen değişmeli mi? Tartışmaya var mısınız?